Hirdetés

A nagymama fával fűtött kályhájától a kifinomult hőszivattyúkig számos megoldás létezik az otthonok fűtésére, amelyek az anyagi lehetőségek és az egyéni kényelem igénye függvényében is különböznek egymástól. A túl olcsó kezdeti befektetés nagyobb számlákat jelenthet a jövőben.

Egy gázkazán teljes beszerelése és üzembe helyezése meglehetősen költséges lehet. A teljes rendszer, amely magában foglalja a fűtőtesteket, csöveket, kiegészítőket, a telepítési és üzemelési költségeket, átlagosan 400-500 ezer forintba is belekerülhet. Ez természetesen függ a szobák számától és a felszereltség szintjétől is. Azonban ezután a beruházás után, egy jó hőszigeteléssel rendelkező ház havi fűtés számlája 40-50 ezer forint lehet. Az utóbbi időben azonban egy másik lehetőség is megjelent a piacon: a hőszivattyúk. Ez a módszer külföldön már hatékonynak bizonyult a házak kifűtésében.

Mi is az a hőszivattyú?

A hűtőszekrény lényegében ugyanazon az elven működik, mint hőszivattyú, csak éppen hűtésre szolgál: kivonja a meleget a hűtőszekrény belsejéből, és leadja azt annak a helyiségnek a levegőjébe, ahol fel van szerelve. A hőszivattyú ennek az ellenkezőjét teszi: hőt nyer a hőforrásból (föld, víz vagy levegő), és továbbítja azt a házba.

Egy hőszivattyús rendszer három körfolyamatból áll:

  • az első a környezeti hő begyűjtése, amelyben a csővezeték felveszi a földből, vízből vagy levegőből származó hőt
  • a második körfolyamat a hőmérséklet emelése: a hőt egy nagyon alacsony hőmérsékleten párolgó hőhordozó folyadék veszi fel, ami így elpárolog, az így kapott gőzt egy kompresszor összesűríti, aminek következtében megemelkedik a hőmérséklete, ez a gőz pedig már elég forró ahhoz, hogy fűtésre használhassuk
  • a harmadik körfolyamat a termelt hő hasznosítása, azaz maga a fűtés A hőszivattyúk legsikeresebb felhasználása a geotermikus szivattyúk, más néven a talaj/víz hőszivattyúk. Ezenkívül vannak levegő-víz vagy víz-víz hőszivattyúk is.

A geotermikus hőszivattyúk, ahogy a nevük is sugallja, a földben tárolt energiát használják fel. Nagyon fontos az a tény, hogy a hőszivattyú megújuló energián alapuló hővel fűti ki a házat, ez rendkívül alacsony költségeket jelent és környezetbarát is.

Hogy működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú fő alkotóelemei a párologtató, a kompresszor, a kondenzátor és az expanziós szelep. Ennek megfelelően a hőszivattyú működése is négy lépésben írható le, ezek pedig a párologtatás, sűrítés, cseppfolyósítás, oldódás.

Miért válasszuk a hőszivattyút fa, gáz vagy elektromos fűtés helyett?

A geotermikus hőszivattyú a hő formájában a talajban tárolt energiát használja fel, tehát kimeríthetetlen természetes forrásból táplálkozik, a gáz- vagy fakazánnal ellentétben. Ez azt jelenti, hogy ez a leggazdaságosabb fűtési módszer. Ugyanakkor a gázkazán esetében azt is figyelembe kell vennünk, hogy a gáz ára nem állandó, így ennek növekedése a költségeinket is megemeli. A hőszivattyú esetében azonban ez nem áll fenn.

Emellett a hőszivattyú rendkívül kényelmes megoldás is lehet. Csak egyetlen rendszerre van szükség a ház fűtéséhez és hűtéséhez, így nincs szükség külön klímaberendezésre. Nincs szükség tárolóhelyre, mint a fa esetében, nem kell tisztítani, nincs szükség időszakos ellenőrzésekre, felülvizsgálatokra vagy szoros felügyeletre, nincs robbanásveszély.

A módszer ugyanakkor hatékonysága miatt is egyre népszerűbbé válik, mivel 1 kW elektromos energia felhasználásával 5, 5 kW hőenergiát képes előállítani. Végül, de nem utolsósorban, környezetvédelmi szempontból is jó megoldás: csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátást és a gázfogyasztást is. A hőszivattyúk nagyobb pénzügyi befektetést igényelnek, mint más általánosságban használt fűtési módszerek, de fontos kiemelni, hogy ez néhány éven belül megtérül, a számlák akár négyszer-ötször alacsonyabbak lehetnek.

forrás: twice.hu

loading...

online számológép, számológép google, számológép használata, számológép letöltés, számológép ár, tudományos számológép, számologép játék, számítógép, százalékszámítás, egyszerű számológép, online számítás, online kalkulator, netes számológép, calculate, google calc, calculator online simple, calculator, faktoriális kalkulátor, törtszámítás online