Hirdetés

1. Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az USA történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

2. A legnagyobb antikommunista haderőt az Egyesült Államokon kívül Dél-Korea vonultatta fel a vietnámi háborúban: 320 ezer dél-koreai katonából 5099-en vesztek oda a délkelet-ázsiai konfliktusban.

3. A háborúban bevetett, de fel nem robbant lövedékek és aknák mind a mai napig szedik áldozataikat Vietnámban, ahol a háború 1975-ös lezárása óta 42 ezer ember halt meg, az egykori hadszíntereken hagyott lőszerektől, aknáktól és lövedékektől.

4. A közhiedelemmel ellentétben a vietnámi veteránok nagy része nem vált hajléktalan drog fogyasztóvá. 85 százalékuknak mindenféle probléma nélkül sikerült újra beintegrálódnia a civil életbe. Ami pedig a droghasználatot és annak gyakoriságát illeti, ugyanazon korcsoporton belül gyakorlatilag nem volt különbség a Vietnámot megjárt katonák és az otthon maradottak között.

5. A háború alatt Kanada vált az amerikai dezertőrök Mekkájává. Az észak-amerikai országban nagyjából 30-40 ezer ember talált menedékre.

6. A harcoló amerikai alakulatok állandó emberhiánnyal küzdöttek. A betegségek, balesetek és harci cselekmények által megtizedelt amerikai egységek nagyjából 70 százalékos feltöltöttséggel operáltak.

7. A Vietnámban szolgálatot teljesítő katonák legnagyobb része (több mint 50 százaléka) kézi lőfegyverek tüzétől halt meg; 0,7 százalékuk öngyilkossággal vetett véget életének.

8. A Vietkong hatalmas föld alatti alagút rendszereket alakított ki Saigon környékén, amelynek hossza az 1960-as évek végére elérte a 280 kilométert. Az alagutakat a fegyveres kommunista gerillák lőszer tárolásra, sebesültek ellátására, menekülő útvonalaknak, illetve orvtámadásra használták.

9. Az amerikai haderő speciális egységeket állított fel, amelyeknek feladata a Vietkong alagútrendszereinek megtisztítása volt. Az „alagútpatkányoknak” hívott katonák sokszor egy szál zseblámpa és egy pisztoly társaságában szálltak le a mélybe.

10. 1964 és 1973 között 2,2 millió amerikai férfit soroztak be. A harci zónákban szolgálatot teljesítők 75 százalékát önkéntesként sorozták be.

forrás: mult-kor.hu

loading...

online számológép, számológép google, számológép használata, számológép letöltés, számológép ár, tudományos számológép, számologép játék, számítógép, százalékszámítás, egyszerű számológép, online számítás, online kalkulator, netes számológép, calculate, google calc, calculator online simple, calculator, faktoriális kalkulátor, törtszámítás online